caption
Een Japans spionagevliegtuig dat vast geen Machine Learning gebruikte.

Hoe BuzzFeed met Machine Learning spionagevliegtuigen ontdekte

Machine Learning is best wel tof: je kunt r ven computer trainen om patronen te ontdekken in grote hoeveelheden data. Zo kun je spam filteren, beurskoersen voorspellen of zelfs ziektes ontdekken, maar hoe je dit voor journalistiek kunt gebruiken was me altijd een beetje een raadsel. BuzzFeed News heeft een antwoord: de site heeft Machine Learning ingezet voor een slim datajournalistiek project.

Inlichtingendiensten gebruiken regelmatig vliegtuigen om vanuit de lucht informatie te verzamelen. Vluchtgegevens zijn openbaar en zijn via sites als Flightradar24 door iedereen in te zien. Het is dan natuurlijk niet zo handig als er gewoon ‘CIA’ of ‘FBI’ bij staat. Daarom staan de vliegtuigen op naam van nepbedrijven. Hoe heeft BuzzFeed deze vliegtuigen weten te achterhalen?

Skydivers

Journalisten hebben eerst informatie verzameld van de vluchten waarvan bekend is dat deze zijn uitgevoerd door een inlichtingendienst. Het Machine Learning-algoritme zocht naar patronen die wél in deze vluchten te zien waren, maar niet in normale vluchten. Het algoritme kende veel belang toe aan hoeveel bochten een vliegtuig maakt. Een spionagevlucht wil immers vaak een bepaalde plek bekijken, in plaats van van A naar B te vliegen. Uiteindelijk combineert het algoritme allerlei factoren om patronen te identificeren die op een spionagevlucht zouden kunnen duiden. Een ander soort vlucht werd er ook vaak uitgepikt: vliegtuigen van parachutespringclubs, die boven een bepaald gebied rondcirkelen om skydivers te droppen.

Uit het onderzoek kwam ook een boel nuttigere informatie. Het algoritme hielp de onderzoeksjournalisten om in een enorme berg data mogelijke spionagevluchten op het spoor te komen. Na deze eerste schifting lag er nog wel veel werk voor de journalisten om uit te zoeken of de informatie klopte en wie de vluchten dan uitvoerde. Machine Learning kan een bedreiging voor journalisten zijn, maar BuzzFeed toont hoe Machine Learning ook een hulpmiddel kan zijn om geheime informatie op het spoor te komen.

Ken je andere voorbeelden van (onderzoeks)journalistiek met behulp van Machine Learning? Laat het me weten in de reacties hieronder of stuur me een tweet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *