Foto Mariano Mantel
Londen kent tientallen pseudo-openbare plekken, zoals het park bij London City Hall.

Gaaf data-onderzoek van The Guardian naar pseudo-openbare plekken

Sommige openbare plekken als pleinen en parken zijn stiekem helemaal niet zo openbaar. The Guardian heeft een interessant onderzoek gedaan naar ‘pseudo-openbare plekken’ in Londen. Het gaat om zogenaamde ‘private owned public spaces’: openbare plekken die eigendom zijn van een bedrijf, vaak een projectontwikkelaar.

Op zich is het goed dat projectontwikkelaars ook mooie plekken maken waar iedereen mag vertoeven. De ontwikkelaars mogen op die plekken echter ook hun eigen regels opstellen en handhaven. Prangend voorbeeld: het gebied rondom het Londense gemeentehuis bij Tower Bridge is eigendom van een projectontwikkelaar. Toen een verslaggever van The Guardian daar politici wilde interviewen, werd die weggestuurd door de particuliere beveiligers. De reden? ‘Niet goedgekeurde journalistieke activiteiten’ zijn in het gebied verboden.

Mysterieuze regels

Het wordt nog gekker. De eigenaars van pseudo-openbare plekken hoeven niet eens bekend te maken welke regels er precies gelden. Je weet dus nooit van tevoren wat er op zo’n plek wel of niet mag. Het grote publiek heeft misschien weinig last van het verschil tussen een pseudo-openbare plek en eentje die echt openbaar is, maar voor ‘ongewenste’ groepen kan het behoorlijk bedreigend zijn, of het nou om journalisten of om daklozen gaat. Zoals The Guardian schrijft:

As things stand, corporate authority over who can and can’t access open spaces in the capital is only set to grow. Nearly all of the city’s ongoing major redevelopment projects [are] set to include new pseudo-public space, but details of what rights Londoners will enjoy there – or the ways in which they can expect to be policed – remain a mystery.

The Guardian had geen interactieve kaart van de pseudo-openbare plekken uit het onderzoek, dus die heb ik even gemaakt. Klik op de stippen voor meer info. Lang leve Open Data!

Open Data

The Guardian verzamelde informatie over zo’n vijftig plekken en stelt de data, in samenwerking met het Londense stadsbestuur, openbaar beschikbaar. Ook vraagt The Guardian het publiek om hulp, door pseudo-openbare plekken aan te wijzen die nog niet op de kaart vermeld staan. De krant werkte samen met een onderzoeksinstantie, Greenspace Information for Greater London, om de data te verzamelen.

Het is bij The Guardian niet in een oogopslag duidelijk welke plek nou precies waar is (geen interactieve kaart ☹️) maar er staat wel een uitgebreide legenda bij. Het downloadbare bestand heeft zowel een csv met punten voor alle locaties als een shapefile waar de locaties precies in staan. De coördinaten in de csv zijn wel in easting and northing, het Engelse coördinatensysteem, in plaats van gewoon lengte- en breedtegraad.

In Nederland zijn ook een aantal pseudo-openbare plekken, volgens de website pops.city. Die site verzamelde een paar van die plekken in Rotterdam, zoals de Markthal. Ze hanteren daarbij wel een iets andere definitie dan The Guardian, omdat ook plekken die binnen zijn worden meegenomen.

Weet jij meer over pseudo-openbare plekken in Nederland? Ken je misschien zelfs een toffe dataset? Laat het me weten: stuur me een tweet of een mailtje!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *